Kváskový chléb

Chléb a pečivo z kvásku se zpracovává podle receptur, vracejících se k základům zdravé výživy našich předků. Tradiční kváskový chléb má už víc jak 5000 letou historii. Připravuje se bez použití droždí - kynutí chleba zajišťuje kvásek, který se připravuje jen z mouky a vody – přirozeným procesem mléčného kvašení. V dnešní době se stalo běžným konzumace pečiva vyrobeného s pomocí droždí a různých chemických přísad a aditiv, jako jsou stabilizátory, regulátory chuti a podobně. Naší snahou je poskytnout lidem chléb, který starší generaci připomene chuť, na níž už možná dávno zapomněli a mladší chuť a vůni, kterou nikdy před tím neznali – CHUŤ PRAVÉHO CHLEBA.

Zkuste se dnešních pekařů zeptat , proč se vlastě dnes už nepeče tradičním způsobem. Ve většině pekáren tato výroba upadla v zapomnění, a nebo se od ní upustilo, protože je časově velmi náročná a pracná. Upéct kváskový chleba, to chce především nadšení a vytrvalost. Základem je výroba kvásku, který se neustále udržuje a tzv. dokrmuje. Pravý kvásek totiž nelze nahradit žádným stabilizátorem, ani syntetickým dochucovadlem. A to je na našem chlebu znát.

Kváskový chléb je jednoznačně zdraví prospěšný. Jeho konzumace podporuje zdravou střevní mikroflóru a zabraňuje přemnožení zdraví škodlivých mikroorganizmů. Probiotické kultůry posilují imunitu, zlepšují peristaltiku střev a předcházejí zácpě. Dlouhá doba fermentace, při které se bílkoviny rozkládají na aminokyseliny, způsobuje že chleba je lehce stravitelný. A až po takto dlouhé fermentaci dokáže člověk využít mnoho minerálních látek obsažených v mouce. Díky kvásku se v těstě nacházejí také aminokyseliny, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit a nebyly obsaženy ani v původním zrnu. Kváskový chleba čistí krev, je zvlášť vhodný pro lidi trpících akné, v těle se nevytvářejí podmínky pro vznik kožních chorob a mykóz a je prospešný nervovému systému. Napomáha chránit organizmus před rakovinou tlustého střeva a konečníku. Kyselina mléčná, která se tvoří při kvašení, vytváří typickou chlebovou vůni a přirozeně chléb konzervuje.